Home / ZANIMLJIVOSTI / 4 lake vežbe koje će vam povećati inteligenciju i memoriju
Podijelite sa prijateljima recepte i ljekovita bilja !

4 lake vežbe koje će vam povećati inteligenciju i memoriju

Redovno vežbanje nam pomaže da ostanemo u dobroj formi i usporimo pojavu promena koje starost donosi sa sobom. Međutim, šta je sa našim mozgom? Ako želimo da i starosti vudemo brzog i bistrog uma, moramo na vreme početi da treniramo i mozak. Pogledajte ove fantastične, a jednostavne vežbe, koje će vam pomoći da sačuvate dobro pamćenje, kao i ostale kognitivne funkcije mozga i kada zađete u treće doba.

1. Višebojni test

Višebojni test

Pred vama je lista reči napisanih različitim bojama. Počevši od prve, pokušajte da naglas kažete boju kojom je reč napisana. Kada stignete o kraja, ponovite sve obrnutim redosledom. Očekujte da će biti teško u početku, jer se delovi odgovroni za percepciju teksta i percepciju boja locirani u različitim hemisferama mozga. Korisni efekti: Ova vežba pomaže u sprečavanju Alchajmerove bolesti uspostavljajući nove veze između hemisfera, a takođe poboljšava koncentraciju i sposobnost prebacivanje pažnje.

2. Tabela sa brojevima

Tabela sa brojevima

Koncentrišite se na broj 19 u centru kvadrata. Vaš cilj je da pronađete broj 1, a zatim i preostale brojeve rastućim redosledom, fiksirajuči pogled na svaki. Kasnije, možete nacrtati i sopstvenu tablu (brojeve upišite nasumično). Takođe, ovakve tabele možete naći i na internetu. Korisni efekti: Povećava prijem i brzinu obrade informacija i razvija periferni vid.

3. Gestovi prstiju

Gestovi prstiju

Prste desne ruke postavite takoda formiraju znak „mir“, a prste leve ruke tako da formiraju znak „ok“. Onda promenite raspored prstiju tako da sada leva ruka pokazuje „mir“, a desna „ok“. Ponovite nekoliko puta. A sada – uradite vežbu sa obe ruke odjednom. Korisni efekti: Trenira pažnju i razvija sposobnost da se brzo prebacite sa jednog zadatka na drugi.

4. Sinhrono pisanje sa obe ruke

Sinhrono pisanje sa obe ruke

Za ovu vežbu, potrebno vam je dva lista papira i dve olovke. Kada ste ovopripremili, počnite da crtate geometrijske oblike sa obe ruke odjednom. Takođe, možete pisati slova ili reči (pod uslovom da je broj karaktera isti za obe ruke). Korisni efekti: Sinhrono pisanje uči vaš mozak da istovremeno obavlja više zadataka, jer se stimulišuobe hemisfere.
Dodatni saveti:
Veoma poznat neurolog Lorens Kac, razvio je sistem vežbi koje pomažu očuvanju funkcije mozga i u starom dobu. Ovo su neki saveti iz njegove knjige:
– Pokušajte da svakodnevne rituale (poput pranja zuba ili češljanja kose), obavljate nedominantnom rukom.
– Dok se tuširate ili obavljate neki drugi rutinski posao, zatvorite oči.
– Često menjajte put kojim idete do posla, prodavnice i do drugih redovnih destinacija.
– Dok gledate film, isključite ton i pokušajte da se oslonite na gestove i pokrete glumaca da biste pogodili o čemu pričaju.
Podijelite sa prijateljima recepte i ljekovita bilja !

Check Also

Učili su vas da je jabukovo sirće zdravo, ali ovo vam sigurno nikad nisu rekli!

Jabukovo sirće ima niz beneficija, ali za neke vjerovatno niste nikada ni čuli. Evo sa ...