Home / ZDRAVLJE / Anemija ili malokrvnost – lekovi iz prirode
Podijelite sa prijateljima recepte i ljekovita bilja !

Anemija ili malokrvnost – lekovi iz prirode

Danas je anemija (malokrvnost) sve redja pojava u razvijenim zemljama sveta jer je većina uglavnom dobro informisana o osnovnim principima zdrave ishrane. Medjutim, to se ipak dešava zato što postoje mnogi razlozi koji mogu dovesti do anemije.

Anemija se razvija zbog nedostatka gvožda u organizmu, bilo da se radi o nedovoljnom unosu ovog minerala, slaboj apsorpciji ili njegovom gubitku usled krvarenja i sl. Bilo kako bilo, manjak gvoždja narušava proces proizvodnje hemoglobina, a manjak hemoglobina u krvi dovodi do otežanog prenosa kiseonika iz pluća do drugih delova tela. Slab protok kiseonika izaziva osećaj slabosti, bezvoljnost, glavobolju, vrtoglavicu… Anemija kod dece je jos opasnija, jer pored ovih koliko toliko primetnih simptoma, ometa normalan razvojni proces, a to je nešto što se ne može tako lako i brzo primetiti.

Srećom u većini slučajeva, anemija se može pobediti prirodnim lekovima i odgovarajućom ishranom.

Prirodni lekovi protiv anemije:

1. Svakoga dana prokuvati 5 grama svežih listova oraha u trajanju od 15 minuta u 2,5 dl vode. Zatim procediti i piti pre ručka.

2. Preliti jednu kašičicu suvih listova koprive sa 2 dl kipuće vode i ostaviti da odstoji 5 minuta. Procijediti i piti po tri šoljice čaja dnevno.

3. Uz pomoć dobrog blendera napraviti sok od cvekle. Pije se 1-2 puta dnevno. Idealna pojedinačna doza soka je od 0,5 do 0,8 dl i ne treba je premašiti.

4. Pomešati 250 grama kakao praha, 250 grama maslaca, 250 grama smedjeg šećera, 7 kašičica jabukovog sirćeta i 2 kašičice morske soli. Uzimati tri puta dnevno po jednu kašičicu. Ova smeša je naročito pogodna za decu koja odbijaju da piju čajeve i slabo jedu namirnice bogate gvoždjem.

5. Gvoždje iz posudja takodje može dospeti u hranu prilikom kuvanja, pa je u svojstvu lečenja anemije dobra ideja pripremati jelo u gvozdenim posudama. U ovom slučaju treba znati da će kisele namirnice upiti veće količine gvoždja. Ukoliko se pripremaju namirnice koje nisu ni malo kisele može im se dodati malo sirćeta, da bi se povećala količina gvoždja koja će se osloboditi iz posude.

Da bi se izborio protiv anemije organizmu je pored gvožda potrebna i folna kiselina, vitamini C, B12 i druge važne materije, pa ishrana tu ima jako važnu ulogu.

Hrana protiv anemije:

1. Kada je hrana u pitanju, najbogatiji izvori gvoždja su crveno meso, džigerica, jaja, ostrige, školjke. Osim toga, treba reći da se iz namirnica životinjskog porekla gvoždje inače najbolje iskorišćava kada dospe u organizam, pa su zbog toga za lečenje anemije od velikog značaja. Ovo su ujedno i dobri izvori vitamina B12 koji ima važnu ulogu u formiranju crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak ovog vitamina uzrokuje nastanak megaloblastne anemije.

2. Na drugom mestu se nalaze zeleno lisnato povrće, cvekla, integralne žitarice, mahunarke, sušeno voće, crna čokolada i kakao.

3. Pošto se zna da vitamin C podstiče apsorpciju gvoždja, preporučuje se upotreba voća i povrća koje je bogato ovim vitaminom (limun, pomorandza, kivi, paprika…). Vitamin C je naročito važan za sprečavanje anemije kod trudnica.

4. Folna kiselina (vitamin B9) je jos jedan važan element koji učestvuje u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). Nizak nivo folne kiseline u organizmu vremenom dovodi do anemije jer je u tom slučaju normalna produkcija eritrocita onemogućena. Najbolji izvori folne kiseline u namirnicama su zeleno lisnato povrće, šargarepa, bundeva, dinja, pomorandža, kajsija, žitarice, pšenične klice, pasulj. Posto se folati dužim kuvanjem uništavaju, najpametnije je da se povrće i voće jede u sirovom obliku, naročito kada želimo da u ishrani predstavljaju prirodni lek protiv anemije.

Podijelite sa prijateljima recepte i ljekovita bilja !

Check Also

Policistični jajnici – ublažavanje simptoma i komplikacija

Policistični jajnici su stanje povezano sa hormonalnim disbalansom kod žena u reproduktivnoj dobi, a odlikuje ...