Home / ZDRAVLJE / Menopauza
Podijelite sa prijateljima recepte i ljekovita bilja !

Menopauza

Iako menopauza nije bolest vec potpuno normalan prirodni proces, mnogim pripadnicama lepseg pola u tom dobu prirodni lekovi mogu olaksati tegobe koje se realno javljaju kod dosta velikog procenta zena. Procenjuje se da 70% zena kroz klimaks prolazi sa pojedinim neugodnim simptomima, medju kojima su najrasprostranjeniji: valunzi (neocekivani napadi vrucine), nocno znojenje, glavobolja, umor, nesanica, razdrazljivost, depresija.

Kako je uzrok vecine simptoma smanjenje nivoa estrogena, to je hormon na koji treba obratiti paznju. Upotreba lekovitog bilja i namirnica koje sadrze fitoestrogene su pravi melem za menopauzu. Posto menopauza kod zena nastupa izmedju 45 i 55 godine zivota, to je vreme kada bi, nakon prethodno burnog perioda zivota, trebalo malo zastati i posvetiti se sebi. Posto je klimaks neminovan i prirodan, tada je pametnije radovati se konacnom prestanku menstruacije, nego ocajavati. Pozitivan stav donosi i pozitivne rezultate.

Sada da nabrojimo koji su najkorisniji prirodni lekovi za menopauzu, jer se pomenuti neprijatni simptomi koje ovaj period donosi, ipak mogu leciti.

1. Ulje zutog nocurka – Zahvaljujuci gama linolenskoj kiselini utice na regulaciju odredjenih hormona te odrzava optimalno zdravlje zenskog organizma u periodu menopauze. Pije se prema uputstvu proizvodjaca ulja.

2. Crvena detelina – Cvet ove biljke je poznat kao bogat izvor fitoestrogena iz grupe izoflovana. To su biljne materije koje se preporucuju kao prirodna zamena za savremenu hormonalnu terapiju, jer u organizmu deluju vrlo slicno kao estrogeni. Fitoestrogeni redukuju pojavu valunga za oko 40%, sto mnogim zenama u menopauzi svakako olaksava zivot.

3. Bela imela – Kroz dugu istoriju narodne medicine biljka bela imela pokazala se kao odlicno prirodno sredstvo za regulaciju mnogih bitnih funkcija u organizmu, gde spada i regulacija hormonskih poremecaja. Bela imela ima veoma sirok spektar delovanja pa zenama u klimaksu moze biti od znacajne pomoci. Ona pored toga sto utice na regulaciju hormona, regulise cirkulaciju, krvni pritisak, ublazava glavobolju, nesanicu, umor, osecaj bezvoljnosti, sto su sve moguci simptomi menopauze. Da bi se od imele pripremio neskodljiv lekoviti napitak neophodno je strucno znanje i iskustvo, tako da to ne treba raditi na svoju ruku. Najbolje je eliksir kupiti u specijalizovanim prodavnicama, a nakon toga strogo se pridrzavati uputstva za upotrebu. Posto ova biljka ima snazno dejstvo ne sme se prekoraciti propisana doza. Najbolje je pre pocetka terapije posavetovati se sa lekarom.

4. Indijski ginseng (zovu ga jos i zen sen ili ašvaganda) – Ova biljka je poznata i kao eliksir mladosti jer usporava proces starenja. Povoljno utice na mnoge funkcije u organizmu, pored toga sto sadrzi i biljne estrogene. Uopsteno govoreci, indijski ginseng je jos jedan veoma koristan prirodni lek za menopauzu jer olaksava mnoge zdravstvene tegobe koje su svojstvene za osobe srednjeg i starijeg doba.

5. U vreme menopauze, osim pada estrogena i progesterona, u organizmu zene cesto dolazi i do nedostatka kalcijuma sto postepeno moze dovesti do osteoporoze . Da bi se to izbeglo, preporucuje se dodatni unos kalcijuma i to obicno iznosi oko 1500 mg dnevno. Uporedo sa kalcijumom treba uzimati i vitamin D, jer podize sposobnost organizma da vezuje kalcijum u kostima. Ne zaboravite da osteoporoza nije simptom, vec progresivna bolest kostiju.

6. Kao sto uvek naglasavamo, obratiti paznju na ishranu jer i hrana je lek. U ovom slucaju to su mahunarke (soja u umerenim kolicinama) i semenke.

7. Kada je menopauza u pitanju ne postoje namirnice koje bi trebalo striktno izbegavati, osim onih koje se globalno svrstavaju u skodljive. Ako ih do sada niste izbrisali sa vase karte pica i jelovnika, menopauza je odlican razlog da to ucinite.

Podijelite sa prijateljima recepte i ljekovita bilja !

Check Also

Anemija ili malokrvnost – lekovi iz prirode

Danas je anemija (malokrvnost) sve redja pojava u razvijenim zemljama sveta jer je većina uglavnom dobro informisana ...