Home / RECEPTI / Moždani udar: Uzroci i prevencija
Podijelite sa prijateljima recepte i ljekovita bilja !

Moždani udar: Uzroci i prevencija

Do mozdanog udara dolazi kada mozak prestane da dobija kiseonik i hranljive materije usled rupture ili neprohodnosti arterije koje ga snabdevaju krvlju. Najveci broj mozdanih udara prouzrokuju ugrusci krvi koji se formiraju u arteriji koja dovodi krv u mozak ili stignu do mozga iz nekog drugog dela tela. Znatno je manji broj mozdanih udara do kojih dolazi zbog rupture i krvarenja krvnog suda na povrsini mozga, ili pucanja defektne arterije unutar mozga.

Simptomi koji nagovestavaju priblizavanje mozdanog udara su iznenadna slabost, ukocenost lica, ruke ili noge na jednoj strani tela, nerazgovetan ili potpuno onemogucen govor, teskoce u razumevanju drugih osoba, iznenadna i zestoka vrtoglavica ili glavobolja. Oko 10% svih mozdanih udara kao prethodnicu ima prolazne ishemicne napade, takozvane “male mozdane udare” ciji simptomi za kratko vreme nestaju.

Posledice mozdanog udara kod pojedinih osoba mogu biti trajne, dok se kod nekih mogu cak i u potpunosti rehabilitovati.

Mozdani udar je direktno povezan s godinama starosti i polom. Tako muskarcima preti trostruko veci rizik od mozdanog udara nego zenama. Zahvaljujuci sve vecoj svesti ljudi o simptomima i faktorima rizika, stopa pojave mozdanog udara u visoko razvijenim zemljama sveta opada prilicno velikom brzinom. Medjutim, i tamo je jos uvek veliki broj osoba koje dozive mozdani udar.

Zato treba znati da je prevencija protiv mozdanog udara veoma vazna, da se ova pojava moze spreciti i da u tome prirodni lekovi mogu dosta pomoci.

Kako spreciti mozdani udar

Vodite racuna o krvnom pritisku: Povisen krvni pritisak je glavni faktor rizika kada je rec o mozdanom udaru.

Kontrolisite holesterol: Osobe sa oboljenjem koronarnih arterija imaju vece sanse da pretrpe mozdani udar. Visok nivo holesterola u krvi moze da poveca izglede za nastanak oboljenja koronarnih arterija.

Vodite racuna o kilogramima: Preterana telesna tezina nosi sa sobom opasnost od povisenog krvnog pritiska, koji moze da poveca stepen rizika od mozdanog udara.

Prekinite s pusenjem: Pusaci su izlozeni dvostruko vecem riziku od srcanog i mozdanog udara od nepusaca.

Namirnice protiv mozdanog udara

Blagotvorno povrce: Jedno naucno istrazivanje kojim je bilo obuhvaceno 87.000 medicinskih sestara pokazalo je da konzumiranje velikih kolicina sargarepe i spanaca moze u velikoj meri da smanji rizik od pojave mozdanog udara kod zena, pa verovatno i kod muskaraca. Sargarepa i spanac su bogati antioksidansima, medju kojima su i karotenoidi, koji mogu da pomognu u prevenciji zakrecavanja arterija usled povecanog nivoa holesterola.

Citrusno voce: Citrusi sadrze kumarine, prirodne razredjivace krvi, koji mogu da doprinesu sprecavanju nastanka krvnih ugrusaka (tromba).

Beli luk: Izmedju ostalog jer je beli luk poznat i kao prirodni razredjivac krvi.

Dodaci protiv mozdanog udara

Selen: Mnoga naucna ispitivanja su pokazala da je stopa pojave mozdanog udara najveca u oblastima u kojima je zemljiste siromasno selenom. Zato vodite racuna da u svoj jelovnik ukljucite dovoljno namirnica bogatih selenom, medju kojima su: beli i crni luk, crno grozdje, prokelj, integralna psenica i piletina. Selen je takodje ukljucen u mnoge antioksidantne formule.

Vitamin E: Mnogim ispitivanjima je dokumentovana sposobnost vitamina E da sprecava nastajanje ugrusaka u krvi, pa je stoga dobra prevencija protiv mozdanog udara. Medju dobre prehrambene izvore vitamina E spadaju: maslinovo ulje, integralne zitarice, slatki krompir i ovsena kasa.

Podijelite sa prijateljima recepte i ljekovita bilja !

Check Also

Celer i limun protiv povisenog holesterola

U narodnoj medicini celer se najcesce upotrebljava za ciscenje organizma (posebno krvi), jacanje nerava i ...