Home / RECEPTI / Osteoporoza – prirodni recepti
Podijelite sa prijateljima recepte i ljekovita bilja !

Osteoporoza – prirodni recepti

Pre nego sto nastupi osteoporoza javlja se osteopenija. Termin osteopenija koristi se za definisanje gustoce kostiju koja je manja od normalne, ali nije toliko niska da bi se dijagnostikovala kao osteoporoza. Kod osteoporoze gustoca kostiju je toliko niska da postoji ozbiljna opasnost od preloma cak i pod uobicajenim okolnostima. U nekim slucajevima kosti postaju toliko krhke da se mogu prelomiti tokom svakodnevnih aktivnosti. Takav gubitak kostane mase karakteristican je za starije osobe a izrazeniji je kod zena nego kod muskaraca i to u periodu postmenopauze.

Osteoporoza je bolest kod koje prirodno lecenje moze dati dobre rezultate i povecati kvalitet i gustinu kostiju. Lecenje je najefikasnije ukoliko se preduzme vec sa pojavom osteopenije.

Na prvom mestu, neophodno je povecati unos kalcijuma i redovno se izlagati suncevim zracima da bi se organizmu obezbedila dovoljna kolicina vitamina D, jer su ovo dva najbitnija faktora koja odrzavaju zdravlje kostiju i podizu nivo gustoce kostiju.

Magnezijum je sledeci mineral o kojem treba voditi racuna da ga u organizmu uvek bude dovoljno jer on, slicno vitaminu D, podstice apsorpciju kalcijuma i utice na izgradnju kostiju.

Dakle, osim redovnog suncanja osteoporoza ce se poraziti unosom mlecnih proizvoda, susama, graska, zelenog lisnatog povrca, integralnih zitarica, orasastog voca i semenki.

 

Recept za starogrcki prirodni lek protiv osteoporoze

Potrebno je:

10 kasika mlevenih semenki lana
5 kasika mlevenog susama
5 kasika mlevenih semenki bundeve
5 kasika mlevenih zrna psenice
5 kasika semena suncokreta
3 kasike suvog grozdja
1 kg livadskog meda

Priprema:

Sve sastojke dobro pomesati drvenom kasikom ili varjacom i smesu na dalje cuvati u tegli. Uzima se po jedna kasika pre dorucka i jedna pre rucka. Ovaj starogrcki lek moze se koristiti i radi prevencije osteoporoze, jer uvek je bolje spreciti nego leciti.

Podijelite sa prijateljima recepte i ljekovita bilja !

Check Also

Dva recepta iz prirode protiv viška triglicerida u krvi

Kako se osloboditi viska triglicerida u krvi, moze biti veoma tesko pitanje i obicno iziskuje ...