Podijelite sa prijateljima recepte i ljekovita bilja !

PMS

PMS (predmenstrualni sindrom) prate razni simptomi, ipak zene se u ovom periodu najcesce zale na glavobolju, umor, nesanicu, nadutost, nekontrolisanu potrebu za hranom, nagle promene raspolozenja, razdrazljivost, depresiju, osecaj usamljenosti, odbacenosti… Ovi i mnogi drugi neprijatni simptomi najcesce nastaju kao posledica promene nivoa hormona tokom menstrualnog ciklusa, mada postoje i drugi razlozi. PMS kod nekih zena moze biti veoma ozbiljan problem, prava nocna mora. One u tom periodu skoro da nisu sposobne za obavljanje svakodnevnih obaveza a pri tom cesto nailaze na nerazumevanje u svojoj okolini jer se predmenstrualni sindrom uglavnom ne tretira kao bolest vec samo kao trenutno stanje organizma. Iz tog razloga u apotekama je i vrlo malo sredstava koji mogu efikasno otkloniti ovu vrstu zenskih tegoba.

Danas mnoga istrazivanja pokazuju kako se mogu ublaziti simptomi PMS-a upotrebom odredjenih biljaka i namirnica. Posto predmenstrualni sindrom moze nastati iz vise razloga tako i svi ovde nabrojani prirodni lekovi za PMS nece odgovarati svakoj zeni sa ovim tegobama. Da bi upotreba navedenih biljaka i namirnica bila sto efikasnija ipak je potrebno znati da li je u pitanju hormonski disbalans, nedostatak odredjenih vitamina, minerala ili jednostavno preosetljivost organizma na variranje nivoa hormona… Za to je neophodno obratiti se lekaru i uraditi odgovarajuce analize.

Sada da predjemo na stvar i vidimo koji to prirodni lekovi mogu pomoci da se zene u danima koji prethode menstruaciji bolje osecaju.

Ukoliko zena ima zdrave jajnike sasvim je normalno da nivo hormona u danima pred menstruaciju opada ali do neke odredjene mere i tada ne bi trebalo da se ispoljavaju simptomi PMS-a. Medjutim ako nivo hormona opadne vise nego sto bi trebalo mogu se osetiti tegobe. Sinteza hormona obavlja se u celijama endokrinih zlezda iz kojih se nakon sinteze izlucuju da bi dalje vrsili svoju funkciju u organizmu. Ovo je slozen proces a da bi sve funkcionisalo kako treba izmedju ostalog neophodan je kalcijum. Nedostatak kalcijuma u organizmu moze blokiratii izlazak hormona iz celije iako je zlezda koja ih proizvodi potpuno zdrava. Istrazivanjima je potvrdjeno da odredjeni broj zena koje pate od PMS-a imaju snizen nivo kalcijuma u krvi. U tom slucaju narodna medicina preporucuje unos namirnica bogatih kalcijumom, pogotovo mleka i mlecnih proizvoda. Neke studije pokazuju da 1200 mg kalcijuma dnevno, podeljeno u dve doze (ujutru i uvece), moze olaksati tegobe izazvane PMS-om.

Druga istrazivanja pokazuju da jedan broj zena koje pate od PMS-a ima znatno nizi nivo magnezijuma u crvenim krvnim zrncima, gde se realno vidi nivo magnezijuma u organizmu. Tako da ovaj problem moze nastati usled nedostatka ovog minerala. Zakljucak je dalje logican, da bi se ublazili simptomi predmenstrualnog sindroma kod ovih zena potreban je dodatni unos magnezijuma.

Zatim, pokazalo se da neke zene s predmenstrualnim sindromom imaju visok nivo secera u krvi pa se, nasuprot pojacanoj zelji za slatkisima, preporucije da smanje unos prostih ugljenig hidrata (kuhinjski secer i voce), a povecaju unos slozenih ugljenih hidrata (povrce, zitarice, mahunarke), koji nece uticati na nagli skok secera i krvi.

Verovali ili ne, protiv PMS simptoma moze posluziti i crni luk. U danima pred menstruaciju nije lose pojesti po jednu glavicu sirovog crnog luka, jer ova biljka moze povoljno uticati na regulaciju zenskih hormona.

Osim gore navedenog za ublazavanje PMS simptoma preporucuje se unos B vitamina (pogotovo B6), upotreba namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama, laneno ulje, ulje zutog nocurka.

Za zene koje tih dana muci nesanica narodna medicina preporucuje caj od lavande i to u vecernjim satima.

Za one kojima je najizrazeniji simptom PMS-a nadutost dobro ce doci caj od persuna ili smreke.

Za one koji pored PMS-a imaju i neredovne menstruacije narodna medicina preporucuje upotrebu caja od nevena.

I na samom kraju, vredi napomenuti da u nekim slucajevima moze pomoci i masaza tela.

Podijelite sa prijateljima recepte i ljekovita bilja !

Check Also

Zbog čega nismo umereni u ishrani?

Studija pod nazivom Potencijalna urbano-ruralna epidemija (PURE) bavila se navikama i zdravljem 135.000 ispitanika u ...