Home / ZDRAVLJE / Policistični jajnici – ublažavanje simptoma i komplikacija
Podijelite sa prijateljima recepte i ljekovita bilja !

Policistični jajnici – ublažavanje simptoma i komplikacija

Policistični jajnici su stanje povezano sa hormonalnim disbalansom kod žena u reproduktivnoj dobi, a odlikuje se visokim nivoom androgena (muških hormona) u telu.

Naučnici su takođe povezali insulin i sindrom policističnih jajnika, jer mnoge žene sa ovim stanjem imaju previše insulina u telu. Visok nivo insulina prouzrokuje da jajnici proizvedu više muških hormona.

Tačan uzrok za policistične jajnike, međutim, još uvek je nepoznat. Ipak, genetika se smatra važnim faktorom. Policistični jajnici mogu izazvati simptome poput retkih ili dužih menstrualnih ciklusa, prekomernog rasta dlaka na licu i telu, prekomerne težine, akni, masne kože, proređivanja kose ili muškog tipa ćelavosti i bola u karlici.

Ovaj endokrini poremećaj je takođe povezan sa povećanim rizikom za razvoj insulinske rezistencije, dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i srčanih oboljenja.

Problem policističnih jajnika nije lako izlečiti, ali ipak ovakvo stanje može da se kontroliše. Postoje jednostavni prirodni lekovi za policistične jajnike koji mogu da ublaže simptome i smanje komplikacije, pa ih vredi nabrojati.

Policistični jajnici – prirodno lečenje

Cimet:
Naučnici su otkrili da cimet može pomoći u poboljšanju menstrualne cikličnosti kod žena sa policističnim jajnicima. Dodajte jednu kašičicu cimeta u čašu tople vode, te pijte ovaj lekovit napitak svakodnevno tokom nekoliko meseci ili dok ne budete zadovoljni rezultatima. Takođe, možete uzeti ovu biljku u formi suplementa, nakon konsultacije sa svojim lekarom. Obično se sugeriše da uzimate jednu kapsulu (1.000 mg) tri puta dnevno. Takođe možete uključiti ovaj začin u svoju ishranu.
Napomena: Ne treba uzimati više od dve kašičice cimeta dnevno!

Laneno seme:
Laneno seme je prirodni lek za policistične jajnike, jedan od onih koji mogu da smanje nivo androgena kod žena sa hormonalnim poremećajem, a takođe poboljšava zdravlje na mnogo nivoa.
Umešajte 1-2 supene kašike sveže mlevenog lanenog semena u čašu vode, te pijte ovaj napitak svakodnevno tokom nekoliko meseci ili dok ne budete zadovoljni rezultatima. Takođe uključite laneno seme u svoju ishranu.

Jabukovo sirce:
Jabukovo sirće pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi i čuva vaše telo od prekomerne proizvodnje insulina, a manje insulina znači i manje testosterona. Pored toga, pomoći će vam da izgubite kilograme i poboljšate svoje opšte zdravlje.
Umešajte dve kašičice sirovog jabukovog sirćeta u čašu vode i pijte ovo svakodnevno ujutru i pre obroka, tokom nekoliko nedelja ili dok ne budete zadovoljni rezultatima.
Možete postepeno povećavati dozu jabukovog sirćeta do dve supene kašike po čaši, dva ili tri puta dnevno.

Seme piskavice
Piskavica podstiče metabolizam glukoze u telu i poboljšava otpornost na insulin. Ovo zauzvrat pomaže ravnotežu hormona.
Potopite tri kašičice semena piskavice u vodi na šest do osam sati. Uzmite jednu kašičicu natopljenog semena, zajedno sa malo meda, ujutru na prazan stomak. Takođe uzmite jednu kašičicu semena oko 10 minuta pre ručka i jednu kašičicu pre večere. Nastaviti ovaj tretman svakodnevno tokom nekoliko nedelja ili dok ne vidite napredak.

Virak:
Virak je izuzetno korisna biljka za regulisanje ženskih hormona a samim tim i za regulisanje menstrualnog ciklusa. To je jedna od najpoznatijih biljaka za lečenje cisti uopšte, tako da može biti od pomoći i u slučaju policističnih jajnika. Za bolji efekat upotrebljava se zajedno sa hajdučkom travom i priprema čaj od jednakih delova ove dve biljke. Čaj se pije tri puta dnevno pre svakog obroka u trajanju od 40 dana. Nakon toga sledi obavezna pauza od 15 dana.

Macina trava:
Macina trava je još jedna biljka za normalizaciju nivoa polnih hormona, koja ima blagotvoran uticaj na kompletno zdravlje jajnika, pa se zato svrstava i u prirodne lekove za policistične jajnike. Čaj od macine trave pije se takodje tri puta dnevno.

Podijelite sa prijateljima recepte i ljekovita bilja !

Check Also

Anemija ili malokrvnost – lekovi iz prirode

Danas je anemija (malokrvnost) sve redja pojava u razvijenim zemljama sveta jer je većina uglavnom dobro informisana ...