Home / ZANIMLJIVOSTI / Štapići za uši mogu biti opasni i dovesti do ozbiljnih oštećenja sluha
Podijelite sa prijateljima recepte i ljekovita bilja !

Štapići za uši mogu biti opasni i dovesti do ozbiljnih oštećenja sluha

Savjeti objavljeni u ovomjesečnom izdanju časopisa američke Akademije za otorinolaringologiju ne sadrže mnogo novosti, a poruka je da u uho ne treba stavljati ništa “manje od vlastitog lakta”.

Ljekari tvrde da svi objekti manji od lakta koje stavljamo u uši mogu porezati naše ušne kanaliće, oštetiti bubne opne i poremetiti slušnu kost, što može dovesti do gubitka sluha, vrtoglavice, zvonjave u ušima i drugih simptoma povrede uha.

“Na proizvodu je prikazan jasan crtež koji pokazuje kako štapiće ne treba gurati u uho, odnosno ušni kanal, zvukovod. Korištenje vatenih štapića za uši može ušni vosak gurnuti još dublje u ušni kanal i tako oštetiti bubnu opnu”, piše, između ostalog, u časopisu.

Ljekari ističu da vosak štiti unutrašnjost uha od prodora prašine i bakterija, ali i osjetljivu kožu. Uobičajeni pokreti čeljusti poput pričanja ili žvakanja, zajedno s rastom kože unutar ušnog kanala obično pomažu pri uklanjanju zaostalog ušnog voska, a nakon čega prilikom tuširanja vosak potpuno odlazi.

Korištenjem štapića za uši unutrašnjost uha gubi prirodnu zaštitu, stoga budite oprezni i štapićem za uši čistite samo vanjski dio uha, a ukoliko imate problem s viškom voska u uhu posjetite ljekara jer je riječ o osjetljivom organu koji se lako može oštetiti.

Podijelite sa prijateljima recepte i ljekovita bilja !

Check Also

Učili su vas da je jabukovo sirće zdravo, ali ovo vam sigurno nikad nisu rekli!

Jabukovo sirće ima niz beneficija, ali za neke vjerovatno niste nikada ni čuli. Evo sa ...