Home / ZDRAVLJE / Tuširate se svakodnevno i pravite OVU GREŠKU – gljivična infekcija vam je zagarantovana!
Podijelite sa prijateljima recepte i ljekovita bilja !

Tuširate se svakodnevno i pravite OVU GREŠKU – gljivična infekcija vam je zagarantovana!

Obratite pažnju.

Završili ste sa tuširanjem. Izlazite iz kade, brišete telo, posežete za odećom i – pravite najgoru moguću grešku zbog koje ćete zaraditi gljivičnu infekciju.

Ako se oblačite dok vam telo još uvek nije sasvim suvo, već samo ovlaš obrisano, znajte da stvarate idealne uslove za gljivičnu infekciju, jer će odeća zadržati svu toplotu i vlažnost. Zato se svaki put nakon kupanja detaljno obrišite pa se tek onda obucite.

Svi imamo bakterije i gljivice koje žive na našoj koži, ali i u nama. Jeste odvratno, ali su uglavnom bezopasne. A kandida naročito voli vlažna mesta poput usne duplje ili vagine. U većini slučajeva, bakterija pod imenom lactobacillus acidophilus to drži pod kontrolom pa se kandida ne razmnožava previše. Ali ako se nešto poremeti, ova bakterija neće moći da vrši svoj posao, pa dolazi do gljivične infekcije, čiji su česti uzroci svrab, crvenilo, otok i iscedak iz vagine.

Kandidu možete lečiti, ali je mnogo lakše sprečiti je, a ovo su neki od dobrih načina.

– Kao što i kvasac voli vlagu i toplotu, isto voli i kandida. Zato izbegavajte usku odeću, naročito sintetičku. A kada vežbate, presvucite se istog momenta kada završite trening.

– Iritacije na koži, poput onih koje nastaju kada vam se preuska odeća trlja o telo, takođe su raj za gljivične infekcije.

– Promene u pH vrednosti kože su takođe problem. Zato pazite pri izboru sredstava za tuširanje i intimnu negu.

– Antibiotici, ali i ispiranje vagine agresivnim sredstvima, proteruju dobre bakterije.

– Tu je i hemija tela. Neki organizmi su jednostavno podložniji gljivičnim infekcijama i moraju da se paze više od ostalih.

Podijelite sa prijateljima recepte i ljekovita bilja !

Check Also

Policistični jajnici – ublažavanje simptoma i komplikacija

Policistični jajnici su stanje povezano sa hormonalnim disbalansom kod žena u reproduktivnoj dobi, a odlikuje ...