Home / BILJKE / Zašto se javljaju i kako ublažiti menstrualne bolove
Podijelite sa prijateljima recepte i ljekovita bilja !

Zašto se javljaju i kako ublažiti menstrualne bolove

Menstruacija je prirodan deo života žene. Ipak, veliki broj žena doživljava ozbiljne neprijatnosti svakog meseca za vreme ciklusa – bolne menstruacije i grčeve u trajanju od nekoliko dana. Ovo su normalne pojave, međutim, mogu poremetiti svakodnevni ritam koji žena ima i ozbiljno narušiti kvalitet života za vreme trajanja ciklusa. Srećom u prirodi postoje biljke koje nežnijem polu mogu pomoći da lakše podnesu ove dane.

Zašto se javljaju bolne menstruacije?

Bolne menstruacije, odnosno menstrualni grčevi se javljaju zbog hormona prostaglandina koji izaziva kontrakcije mišića materice tokom trajanja menstruacije. Žena se obično žali na tup ili pulsirajući bol u donjem delu stomaka, koji se neretko proširuje, odnosno reflektuje na donji deo leđa i butine. Ovi neugodni bolovi obično spontano prolaze nakon dva do tri dana od početka menstruacije. Neke žene osećaju grčeve neposredno pre početka ciklusa, što je takođe uobičajena pojava.

Ulazak u pubertet u ranom uzrastu, genetika, jako krvarenje tokom trajanja ciklusa i nezdrave navike kao što su pušenje, sedentarni stil života, konzumiranje alkohola i nezdrava ishrana su faktori rizika za nastanak bolnih menstruacija.
Srećom, postoje prirodne metode lečenja bolnih menstruacija, a mi ćemo neke opisati u daljem tekstu.

Kako ublažiti menstrualne bolove?

Đumbir
Đumbir je čudesna biljka koja može efikasno ublažiti menstrualne bolove. Naime, đumbir uspešno snižava nivo prostaglandina koji inače izaziva bol. Takođe, pomaže u borbi protiv umora u vezi sa PMS-om i čini da menstruacije postanu redovne.
Narendajte mali komad očišćenog đumbira i kuvajte u 250 ml vode tokom 5 minuta. Zatim procedite i dodajte malo meda i sok od limuna. Ovaj čaj od đumbira za bolne mestruacije treba piti 3 puta dnevno tokom menstrualnog ciklusa.

Bosiljak
Kafeinska kiselina u bosiljku deluje tako što smanjuje bol. Dodajte jednu kašiku bosiljka na 250 ml ključale vode, pokrijte i pustite da se ohladi. Pijte ovaj napitak na svakih nekoliko sati.

Cimet
Cimet ima antispazmodična i antiinflamatorna svojstva koja mogu umanjiti bol tokom menstruacije. Napravite čaj od cimeta tako što ćete umešati 1/4 kašičice cimeta u prahu u šolju sa 250 ml tople vode. Neka ovo odstoji do 5 minuta, zatim dodajte malo meda i onda pijte čaj gutljaj po gutljaj. Potrebno je da popijete 2 do 3 šolje čaja od cimeta tokom jednog do dva dana pre nego što počne menstruacija, kako bi se sprečila pojava bolova i grčeva.
Takođe, možete dodati 1/2 kašičice cimeta i jednu kašiku meda u čašu tople vode. Pijte ovaj napitak 3 puta tokom prvog dana menstruacije, i na taj način ćete sigurno ublažiti bol.

Peršun
Peršun sadrži apiol i miristicin, dva jedinjenja koja su veoma efikasna u smirivanju bolnih menstruacija. Takođe, čaj od peršuna može pomoći u regulisanju neredovnog menstrualnog ciklusa.
Da napravite čaj od peršuna, sledite sledeće korake: stavite 1/4 šolje svežeg peršuna u šolju i zatim preko njega sipajte 250 ml vrele vode. Pustite da čaj odstoji 5 minuta, te ga procedite i odmah popijte. Ćaj od peršuna za bolne mestruacije treba piti 2 puta dnevno tokom trajanja ciklusa.

Laneno seme
Laneno seme je odličan prirodni lek za bolne mestruacije. Sadrži esencijalne masne kiseline koje pomažu u stabilizaciji proizvodnje progesterona. Pored toga, laneno seme može poboljšati funkcije materice i pomoći u lečenju neplodnosti.
Kada patite od menstrualnih bolova, potrebno je da konzumirate 1-2 kašike lanenog semena dnevno. Laneno seme možete staviti u jogurt, šejk, cerealije ili preko salate.

Vrkuta ili virak
Biljka vrkuta je dobrodošla svakoj ženi, jer se zna da pomaže kod mnogih ženskih bolesti. Čaj od vrkute preporučuje se za lečenje upala ženskih polnih organa, spuštene materice, povreda materice, obilnog krvarenja, belog pranja, pa isto tako i za bolne menstruacije. Pošto ova biljka jača zidove maternice, koristi se i za vreme trudnoće, jer umanjuje mogućnost pobačaja.

Podijelite sa prijateljima recepte i ljekovita bilja !

Check Also

Kantarion za lečenje ranice na grliću materice

Ranica na grlicu materice je skup abnormalnih celija na sluznici materice.Ove celije se nepogresivo otkrivaju ...